Адаптація до законодавства ЄС. Впровадження в Україні європейських норм: у фокусі малі та середні виробники аграрної продукції

Актуальність теми ще раз підтвердили понад 60 учасників тренінгу. Половина з присутніх вирощують чи виробляють реальну продукцію і націлені на подальший розвиток своїх господарств, а половина – держслужбовці та науковці чи консультанти, які прагнуть розібратися в змінах. Тож усіх цікавили конкретні питання: що треба переробляти в господарстві вже зараз, як довести відповідність продукції новим стандартам безпечності та якості, як перевірити якість молока, яке збирають від приватних господарств для переробки, як отримати додаткові бонуси від впровадження європейських правил.

1гг

На тренінг приїхали люди із Закарпаття, а також із Львівської та Тернопільської областей. Багатьох з них об’єднує приналежність до Карпатського регіону, деякі господарі вже входять до громадської спілки «Карпатський смак». А отже для них є дуже привабливою нова можливість, надана Угодою про асоціацію щодо просування традиційних виробів та продукції з географічними позначками. Очевидно, що в цьому регіоні є прекрасні можливості для створення такої продукції, і така продукція вже є, треба скористатися наданою можливістю якнайкраще її представити та зробити відомою в Європі.
«Це не тільки вигода для самого виробника, але й промоція всього регіону, в тому числі його туристичних принад», - зауважує Олександр Коваль, голова Турінформу Закарпаття та Громадська спілка «Карпатський смак».

Втім, головна турбота всіх виробників та тих, хто опікується розвитком фермерства в регіоні, - як саме досягти відповідності нашої продукції європейським стандартам безпечності та якості. Ці завдання допомагали зрозуміти експерти профільних сертифікаційних компаній, співробітники Міністерства АПК та Національної асоціації сільськогосподарських дорадчих служб України. А також – підготовлений в рамках проекту популярний путівник (набір тематичних листівок з інфографікою та довідковою інформацією). Саме регіональні управління агропромислового розвитку, дорадчі служби та представники інших регіональних та національний асоціацій виробників далі поширюватимуть ці знання. 

2гг

Проект «Підвищення поінформованості малих сільськогосподарських виробників щодо адаптації до європейського законодавства» впроваджується Міжнародною благодійною організацією «Інформаційний центр «Зелене досьє» в партнерстві зі Спілкою Виробників Органічних Сертифікованих Продуктів «Органічна Україна» та ГО «Інститут дослідження адаптації законодавства.

Перший тренінг проводився спільно з Департаментом агропромислового розвитку Київської обласної державної адміністрації та Всеукраїнською  громадською організацією «Національна асоціація сільськогосподарських дорадчих служб України».

Проект впроваджується за сприяння Європейського Союзу та Міжнародного фонду «Відродження» в рамках проекту «Громадська синергія» під егідою Української сторони Платформи громадянського суспільства Україна-ЄС та Української національної Платформи Форуму Громадянського суспільства Східного Партнерства.