ЯК ЖИВУТЬ І ПРАЦЮЮТЬ МОЛОЧАРІ В УМОВАХ ВІЙНИ

23 червня 2022 року Національна асоціація сільськогосподарських дорадчих служб України в рамках реалізації проєкту «Молочарське дорадництво» провела черговий інформаційно-комунікаційний вебінар «Молочарство в умовах війни: живі історії».

 

Героями заходу стали представники молочарських підприємств, фермерських та особистих селянських господарств Сумщини, Чернігівщини, Київщини, землями яких прокотилася війна. А також кооператори Львівщини, які, нібито, й далеко від війни.

 

Про втрати від війни, складнощі зі збутом молока і молочних продуктів, проблеми з логістикою ресурсів, неможливістю повноцінної роботи молокопереробних підприємств Сумщини говорили власник і керівник фермерського господарства Олександр Дементьєв, власник ТОВ «Краснопільський ММК» Володимир Михайловський, дорадник Східного представництва проєкту «Сімейні молочні ферми» Анатолій Шевченко, Голова сільськогосподарської дорадчої служби ГС «Органічна Україна. Північ» Андрій Мараховський. А також головний редактор сайту журналу «Агробізнес Сьогодні» Олександр Горда.

 

Українські воїни витіснили окупантів з території Сумської області. Молокопереробні підприємства поновили роботу, відновилися закупівлі молока… Але проблем чимало: подорожчання виробничих ресурсів, зокрема, палива; зменшення попиту на готову продукцію; міграція населення, зростання цін; утруднене кредитування… Та все ж, сільське господарство для Сумщини залишиться й надалі ключовою галуззю економіки, де найбільш перспективний напрям - молочне тваринництво. А поки що, молочарям області потрібна підтримка як з боку влади, так і з боку міжнародних організацій та проєктів.

 

Історією роботи молочарів Київщини в умовах війни поділився представник Особистого селянського господарства Юрій Федорук (Білоцерківський район). Своє бачення того, як подолати труднощі, що виникають у роботі молочарських господарств Київщини, виклав професор Білоцерківського національного аграрного університету Іван Свиноус.

 

Григорій Ткаченко, власник Фермерського господарства «Напорівське», що на Чернігівщині, знає, що таке війна не з кіно: російські окупанти забавлялися – розстрілювали з автоматів, з танків – сільськогосподарську техніку та тваринницькі приміщення, мінували поля… «Напорівське» відновлюється... Чи не єдина допомога, про яку просить пан Ткаченко від потенційних донорів – племінна худоба.

 

У 2019 році молочарські кооперативи Львівщини заснували ТОВ «НАБІЛ» для будівництва кооперативного заводу з переробки молока. Про те, як війна внесла деякі корективи у цю справу, говорив директор товариства Андрій Бліновський. Кооперативний досвід Львівщини, на його переконання, доступний для мультиплікації в інших регіонах країни.

 

Метою таких заходів є налагодження комунікації між представниками молочарської галузі та ЗМІ - як українськими, так і зарубіжними, адже саме журналісти зможуть найбільш ефективно та об’єктивно донести інформацію не тільки до суб’єктів ринку, а й до політиків, чиновників, потенційних партнерів та донорів й широкого загалу.

 

На думку Лариси Гук, президентки Спілки аграрних журналістів України (САЖУ), світ має знати про злочини російської федерації. Донести цю інформацію до світу – важливе завдання української журналістики. САЖУ поширюватиме таку інформацію через колег-журналістів із Міжнародної федерації аграрних журналістів IFAJ. Українське суспільство, світова спільнота, поінформовані через ЗМІ про стан, проблеми, успіхи молочарства - це можливість адекватно реагувати на можливі виклики в українському молочарстві, формувати партнерства та коаліції, в  тому числі міжнародні, задля їх подолання.

 

Запис відео трансляції вебінару «Молочарство в умовах війни: живі історії» можна переглянути за посиланням: https://fb.watch/dQbkJeNaE9/

 

Презентації:

 

«Сумщина: молочарство очима журналіста», Олександр Горда, головний редактор сайту журналу «Агробізнес Сьогодні» (pptx, 364 kB)

«Молочарство: Київщина», Іван Свиноус, професор Білоцерківського національного аграрного університету (pptx, 493 kB)

«Кооперативний молокопереробний завод: від ідеї до втілення», Андрій Бліновський, директор ТОВ НАБІЛ (pptx, 416 kB)

 

Організатор заходу – Національна асоціація сільськогосподарських дорадчих служб України (https://www.dorada.org.ua) у партнерстві зі Спілкою аграрних журналістів України.

 

Даний захід проводився за підтримки Швейцарії в рамках швейцарсько-української програми «Розвиток торгівлі з вищою доданою вартістю в органічному та молочному секторах України», що впроваджується Дослідним інститутом органічного сільського господарства (FiBL, Швейцарія) у партнерстві із SAFOSO AG (Швейцарія), www.qftp.org.

Новини

20.12.23

НАСДСУ ПРИСУДЖЕНО ГРАН-ПРІ КОНКУРСУ ПРОЄКТІВ ОСВІТИ ДОРОСЛИХ

Під Різдво Національна асоціація сільськогосподарських дорадчих служб України отримала чудовий подарунок (http://surl.li/ojqbk) - Гран-прі VІІ конкурсу найкращих проєктів у сфері освіти дорослих за впровадження проєкту «Школа сімейного фермерства для ветеранів і ветеранок війни».

Читати далі

25.10.23

Бізнес і територіальні громади

Всеукраїнська Асоціація ОТГ запрошує 31 жовтня 2023 року о 11.00 – 13.00 на вебінар на тему: «Бізнес і територіальні громади» в рамках реалізації Стратегії адвокації 2021-2025 ВАОТГ напрямку «Створені та належно функціонують сільськогосподарські кооперативи, фермерські господарства, індустріальні парки на територіях громад». Реєстрація обов'язкова.

Читати далі

05.10.23

ТРАНСФЕР ЗНАНЬ ТА ІННОВАЦІЙ ЧЕРЕЗ ДЕМОНСТРАЦІЇ

Підсумки онлайн-навчання «Навички дорадників щодо ефективної організації трансферу знань та інновацій через демонстрації», яке відбулося 2-4 жовтня 2023 року

Читати далі
Переглянути всі новини