ЯК АГРАРІЯМ ТА СІЛЬСЬКИМ ГРОМАДАМ КИЇВЩИНИ ПІДГОТУВАТИСЯ ДО ЧЛЕНСТВА В ЄС

28 травня 20254 року представник територіальних громад та аграрного бізнесу, органів законодавчої та виконавчої влади, посольства Латвії в Україні та США в Україні, громадських організацій, закладів науки та освіти, дорадчих служб Київщини, міжнародні експерти зібралися в Інституту механізації та автоматики агропромислового виробництва НААН (ІМА АПВ НААН) у смт Глеваха Фастівського району Київської області на семінар «Аграрії та сільські громади: як підготуватися до членства в ЄС».
Мета семінару: прискорити євроінтеграційні процеси, допомога українським сільським громадам та аграрному бізнесу краще підготуватися до членства в ЄС.
«Результати дослідження Національної асоціації сільськосгопдарських дорадчих служб України (НАСДСУ) засвідчують, що більшість українців має великі очікування щодо швидкого набуття Україною членства в ЄС, але ми ще надто мало знаємо про правила, за якими нам прийдеться жити в статусі члена ЄС. Зокрема, надзвичайно мало знаємо про Спільну аграрну політику ЄС. Тому  нам треба ретельно готуватися  жити в нових умовах вже зараз, - переконаний директор НАСДСУ Роман Корінець. Зокрема, вчитися на досвіді тих країн, які ще не так давно проходили цю процедуру передвступної підготовки до членства в ЄС, наприклад, Латвії».
Яким був евроінтеграційний процес у Латвії, з якими труднощами зіштовхувалася країна на шляху до членства в ЄС та як долала ці труднощі, як уникнути деяких помилок – таким важливим досвідом ділилися колишній заступник державного секретаря та державний секретар Міністерства землеробства Латвії та Міністерства регіонального розвитку, Міністр землеробства Латвії (2011-2014), Прем’єр-міністр Латвії (2014-2016) Лаймдота Страуюма.
Інформацією про євроінтеграцію в діяльності Міністерства аграрної політики та продовольства України поділився начальник відділу стратегії агропромислового комплексу Міністерства аграрної політики та продовольства України Микола Мороз. Зокрема, інформацією про проєкт Стратегії розвитку сільського господарства та сільських територій на період до 2030 року, що готується фахівцями Міністерства за участі багатьох експертів та незабаром буде доступна для широкого публічного обговорення.
Через різні програми / інструменти ЄС допомагає країнам, що мають статус кандидата в члени ЄС, зокрема, в частині розвитку сільського господарства та сільської місцевості. Серед найбільш відомих у минулому – SAPARD, PHARE, CARD. На теперішньому етапі країни – кандидати в члени ЄС користуються можливостями підтримки через програму IPARD – Instrument for Pre-accession Assistance for Rural Development.  IPARD Pосереджується на сільських районах та агропродовольчому секторі країн, які перебувають у процесі приєднання до ЄС. За допомогою ІPARD ЄС надає бенефіціарам фінансову та технічну допомогу з метою зробити свій сільськогосподарський сектор і сільські райони більш стійкими, узгоджуючи їх зі спільною сільськогосподарською політикою ЄС.
Для України програми передвступної підготовки на зразок IPARD (назва може змінюватися у майбутньому) можуть стати доступними тільки після 2027 року. Але до цього треба готуватися вже зараз. Тому НАСДСУ разом з українськими та латвійськими партнерами зосередилася на роботі з підготовки Дорожньої карти для приєднання України до інструментів передвступної підготовки для сільського розвитку, проєкт якої представив учасникам семінару екс-заступник Державного секретаря Міністерства землеробства Латвії, радник Міністерства землеробства Латвії, Постійний представник Латвії в ОЕСР та ЮНЕСКО Айварс Лапіньш.
У процесі сільської та аграрної євроінтеграції Латвії велику роль відіграли дорадники. Власним досвідом євроінтеграційної роботи з фермерами громадами ділився з учасниками семінару  директор з освіти та навчання Латвійського центру сільських консультацій та освіти Андіс Курсітіс.
Участь у семінарі також брали Надзвичайний та Повноважний посол Республіки Латвія в Україні заступник голови Київської ОВА Леся Карнаух, Ілгварс Клява, фахівець Відділу програм американської допомоги Посольства США в Україні Ядвіга Гетун, голова правління Латвійського центру сільських консультацій та освіти Мартіньш Цімерманіс. директор ІМА АПВ НААН Валерій Адамчук.
Організатори семінару:
•    Латвійський центр сільських консультацій та освіти,
•    Національна асоціація сільськогосподарських дорадчих служб України,
•    Управління АПР Київської ОВА,
•    Інститут механізації та автоматики агропромислового виробництва Національної академії аграрних наук України.
Семінар організовано в рамках проєкту  «План дій щодо гармонізації законодавства у сфері сільського розвитку в Україні, сприяння використанню передвступних інструментів допомоги ЄС для сільського розвитку для підвищення конкурентоспроможності та експортної спроможності малих і середніх підприємств в Україні», що реалізується в Україні Національною асоціація сільськогосподарських дорадчих служб України і Латвійським центром сільських консультацій та освіти, за підтримки Посольств США в Україні, Міністерства закордонних справ Латвійської республіки, а також Міністерства аграрної політики та продовольства України. Одне із ключових завдань проєкту – підготовка дорожньої карти для приєднання України до Інструменту передвступної підготовки для сільського розвитку.

News

30.05.24

ЯК АГРАРІЯМ ТА СІЛЬСЬКИМ ГРОМАДАМ КИЇВЩИНИ ПІДГОТУВАТИСЯ ДО ЧЛЕНСТВА В ЄС

28 травня було проведно семінар «Аграрії та сільські громади: як підготуватися до членства в ЄС», метою якого було прискорити євроінтеграційні процеси, допомога українським сільським громадам та аграрному бізнесу краще підготуватися до членства в ЄС.

Read more

10.05.24

АГРАРІЇ ТА СІЛЬСЬКІ ГРОМАДИ: ЯК ПІДГОТУВАТИСЯ ДО ЧЛЕНСТВА В ЄС

Департамент агропромислового розвитку Львівської обласної військової адміністрації від імені організаторів запрошує до участі у семінарі «Аграрії та сільські громади: як підготуватися до членства в ЄС».

Read more
View all news